Vaihdevuodet eivät nopeuta MS-taudin etenemistä
Vaihdevuodet eivät tutkimusten perusteella nopeuta MS-taudin toimintakyvynlaskua eikä MS-tauti vaikuta vaihdevuosi-ikään.
Olen 52-vuotias nainen ja menopaussini on alkanut. Olen sairastanut aaltomaista MS-tautia noin 20 vuotta. Sairaus on nyt edennyt toissijaisesti etenevään vaiheeseen. Minua huolettaa, miten estrogeenituotannon väheneminen vaikuttaa vointiini? Onko odotettavissa kuntoni kiihtyvää rapistumista? Olisiko estrogeenikorvaushoito hyvä vaihtoehto minulle?”
Hyvä kysyjä, voin huojentaa mieltäsi, nimittäin vaihdevuodet eivät tutkimusten perusteella nopeuta MS-taudin toimintakyvynlaskua eikä MS-tauti vaikuta vaihdevuosi-ikään.
Estrogeenin vaikutusta MS-taudin aktiivisuuteen on tutkittu aktiivisesti. Tiedetään, että raskauden aikana MS-taudin aktiivisuus laskee merkittävästi ja synnytyksen jälkeisinä kuukausina aktiivisuus taas lisääntyy. Samanlaista selkeää vaikutusta MS-taudin aktiivisuuteen tai progression eli toimintakyvyn laskuun vaihdevuosien aikana ei ole kuitenkaan voitu osoittaa.
Viime vuonna julkaistussa portugalilaisessa tutkimuksessa todettiin, että MS-taudin aktiivisuus vähenee merkittävästi vaihdevuosien jälkeen, mutta toimintakyvyn laskun nopeus säilyy samanlaisena kuin siihen asti. Selitys lienee se, että vaihdevuosi-ikäinen nainen on sairastanut MS-tautia niin pitkään, että se on jo siirtynyt toissijaisesti etenevään vaiheeseen, jossa tulehdusaktiivisuus on vähäinen ja oireet ovat hitaasti tasaisesti etenevät, niin kuin sinullakin.
Viime vuonna julkaistiin myös katsausartikkeli MS-taudista ja naisen elämän aikaisista hormonaalisista muutoksista. Sen perusteella noin puolet naisista, joilla on vaihdevuodet, kokevat pitkäkestoisten MS-oireiden, kuten uupumuksen ja virtsarakon toiminnanhäiriöiden lisääntymistä. Tämän arveltiin liittyvän kuumiin aaltoihin. MS-taudin oireiden tiedetään korostuvan ruumiin lämpötilan noustessa, esim. saunassa, mutta se ei tarkoita sitä, että MS-tauti itsessään etenisi. Kyseessä on ns. Uthoffin ilmiö, joka on fysiologinen ja hyvänlaatuinen, vaikkakin häiritsevä.
Estrogeeni voi lievittää kuumia aaltoja ja siten myös korostuvia MS-oireita, mutta MS-taudin kulkuun se ei sinällään vaikuta. Toisaalta MS-tauti ei ole este estrogeenihoidolle. MS-tautia sairastavalla on usein lisääntynyt osteoporoosin riski, mikä saattaa puoltaa estrogeenin aloittamista. Mikäli sinulla on aivo- ja verisuonisairauksia, verenpainetauti tai suuri sukurasitus näihin sairauksiaan, voi estrogeeni myös olla paikallaan. Päätös estrogeenin aloittamisesta pitäisi kuitenkin tehdä ensisijaisesti muiden syiden kuin MS-taudin perusteella gynekologin kanssa käydyn keskustelun jälkeen.
Hanna Kuusisto
neurologian dosentti
ylilääkäri, neuroalat ja kuntoutus, TAYS