Uutta tietoa sukupuolihormonien merkityksestä immuunivasteelle

Miesten ja naisten immuunijärjestelmien erot näkyvät muun muassa autoimmuunisairauksissa.

Tuore ruotsalaistutkimus osoittaa sukupuolihormonien, kuten testosteronin ja estrogeenin, merkityksen immuunijärjestelmällemme. Tulokset auttavat ymmärtämään, miksi miehet ja naiset reagoivat sairauksiin ja hoitoihin eri tavoin. Tutkijat uskovat, että tuloksia voidaan hyödyntää myös uusien immunologisten lääkkeiden kehittämisessä.

Jo aiemmin on tiedetty, että miesten ja naisten immuunijärjestelmissä on eroja, jotka johtuvat sekä geeneistä että sukupuolihormoneista. Tähän asti ei kuitenkaan ole ollut mahdollista erottaa mikä on geenien ja mikä hormonien vaikutusta. 

Karoliinisen instituutin ja Uppsalan yliopiston johtamassa tutkimuksessa seurattiin 23 transmiestä, jotka kävivät läpi sukupuolen vahvistukseen liittyvän testosteronihoidon. Heidän geneettinen profiilinsa pysyi siis muuttumattomana, mutta hormoniprofiili vaihtui naisellisista miespuolisiin tasoihin.

– Nyt näemme ensimmäistä kertaa, mitkä immuunijärjestelmän osat ovat suoraan sukupuolihormonien eikä geneettisten erojen vaikutuksen alaisia, sanoo tutkimusta johtanut lastentautiopin professori Petter Brodin Karoliinisesta instituutista. 

Tutkimus osoitti, että testosteronitason nousu ja estrogeenin lasku vaikuttavat erityisesti kahteen tärkeään immuunijärjestelmän signaaliin: viruksia torjuvaan tyypin 1 interferoniin sekä tulehdusta edistävään kasvainnekroositekijä alfaan.

Tutkijat uskovat, että tulokset avaavat kokonaan uuden tutkimusalueen immuunijärjestelmän säätelyyn ja sitä kautta lääkekehitykseen.

Miesten ja naisten immuunijärjestelmien erot näkyvät käytännössä muun muassa autoimmuunisairauksissa; lähes kaikki niistä ovat yleisempiä naisilla. Esimerkiksi MS-tautiin sairastuneista seitsemän kymmenestä on naisia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi