Tanssi on inspiraation hetkiä

Aloitetaan hengityksestä. Hengitysharjoitus laukaisee stressiä ja tutkimusten mukaan myös tulehdustasoja. Sitten käännetään katse sisäänpäin. Kuunnellaan oman kehon tuntemuksia ja annetaan liikkeen tulla sellaisenaan kuin se sisältäpäin ulos pyrkii.

Hanna Poikonen ja kolme muuta henkilöä WiseMotionin pyörteissä.
Kuva: Ville Rinne
Hanna Poikonen.
Hanna Poikonen on WiseMotion-menetelmän kehittäjä

Neurotieteistä väitellyt tohtori ja tanssin ammattilainen Hanna Poikonen kertoo, kuinka tanssi on parantavaa. Liikunta nostaa sykettä, mutta liikehdintä musiikin tahdissa myös vähentää stressiä ja parantaa tasapainoa. Se palkitsee myös sosiaalisesti. Se jopa muokkaa aivojen valkeaa ainetta.

Poikonen on ottanut tanssiin mukaan neurotietämyksen näkökulman. WiseMotion-menetelmän kehittäjä toteaa, että tanssilla voidaan kehittää esimerkiksi kognitiota ja muistia, kun lisätään mukaan monimutkaisempia askelkuvioita haastetta tuomaan.

– Tärkeää on kuitenkin jättää tilaa tanssijan itseilmaisulle ja antaa liikkumiselle luottavainen ja turvallinen ilmapiiri, jossa tanssija uskaltaa kokeilla rajojaan.

Poikosen mukaan itsensä kuuntelu ja luontainen vuorovaikutus helposti unohtuvat arjessa. Tanssin avulla voi hänen mielestään saavuttaa itseen mutta myös toisiin vahvan yhteyden. Sanoja ei tarvita.

Liikeimprovisaation kautta voi olla läsnä hetkessä. Se on intuitiivista ja spontaania ja auttaa käsittelemään tunteita, menneisyyttä ja tulevaisuutta liikkeen avulla. Tanssiessa saattaa myös saavuttaa flow-tilan, joka auttaa rentoutumaan ja ylläpitämään fyysistä ja henkistä elinvoimaa.

Poikosen mukaan tanssi on esteettinen kokemus myös pyörätuolissa liikkuvalle.

– Sen ei tarvitse olla sitä, että koko keho liikkuu. Sormet voivat tanssia – tai kämmenet. Riittää, että jollakin tavalla eläytyy joko omaan sisäiseen rytmiinsä tai ulkoiseen annettuun rytmiin.

Poikonen on tutkinut tanssijoiden aivojen aktivoitumista kuvantamisen kautta.

– Omassani ja muissa alan tutkimuksissa on huomattu, että pelkästään jo tanssin katsominen aktivoi aivojen liikkumiseen liittyviä alueita. He, joiden liikkuminen on vaikeaa, voivat saada tanssin aivohyötyjä katsomalla tanssia vaikkapa televisiosta. Live-esityksessä tosin aivot aktivoituvat vielä voimakkaammin.

Kohentuneen aktivaatiotason kautta aivot saavat enemmän happea ja luovat uusia neuroniyhteyksiä.

– Voisi ajatella, että heikommassa asemassa olevat neuroniyhteydet eivät rapistu niin nopeasti, ja jos sairaudessa osa yhteyksistä on menetetty, niin jäljellä olevat neuroniyhteydet luovat uusia reittejä.

Monet fysioterapeutit ovat ottaneet työvälineikseen tanssin, meditaation ja luovuuden lähestymistapoja. Poikonen on kouluttanut jo 60 suomalaista fysio- ja toimintaterapeuttia WiseMotion-metodiin.

– Rohkaisisin kokeilemaan tanssia kuntouttavana menetelmänä ja muutenkin. Sillä saa pieniä inspiraation- ja nautinnonhetkiä arkeen. Ne ovat tärkeitä niin terveelle kuin sairaallekin. Tanssiin pystyy kuka vain riippumatta kehon mahdollisuuksista, Poikonen sanoo.

WiseMotion

  • luovaa liikettä, meditaatiota ja neurotiedettä yhdistävä menetelmä
  • muokkaa itsetuntemusta ja kehotietoisuutta
  • kehittää sosiaalista, sanatonta vuorovaikutusta
  • workshopissa on mukana liikeimprovisaatiota musiikilla ja ilman musiikkia sekä yksin että yhdessä
  • workshopeissa kerrotaan liikkeen ja meditaation vaikutuksesta neurotieteen näkökulmasta ja siitä, kuinka luovan liikkeen avulla voi lievittää mielen ja kehon epätasapainoa
  • lisätietoa: wisemotionco.com/fi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi