Ole aktiivinen ainakin 22 minuuttia päivässä
Kotijumppa on helppo yhdistää arjen askareisiin. Jos et heti keksi miten, poimi hyvät ideat kokoamiltamme vinkkivideoilta!
Yli puolella Neuroliiton jäsenistä liikunta on vähentynyt koronavirusepidemian aikana. Tämä kävi ilmi jäsenille toukokuussa tehdystä kyselystä, johon vastasi kaikkiaan 307 MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastavaa.
Koronaepidemia on vaikuttanut monella kuntoutukseen ja siirtänyt esimerkiksi fysioterapiakäyntejä joko etäyhteyden päähän tai perunut niitä kokonaan. Se on omiaan hankaloittamaan fyysisen aktiivisuuden ylläpitämistä. Suurin merkitys liikunnan vähenemiseen lienee kuitenkin epidemian vuoksi annetuilla rajoituksilla. Normaali arkiliikunta on vähentynyt huomattavasi, kun kauppareissut ja kyläilyt ovat jääneet minimiin.
Liikkumisen vähentyminen johtaa häkellyttävän nopeasti toimintakyvyn laskuun, siksi siihen kannattaa panostaa myös kotona ollessa. Erityisesti lihasvoiman ja tasapainon ylläpitäminen on tärkeää.
Toimintaesteisille aikuisille suositellaan ainakin 150 minuutin viikoittaista liikuntaa. Jotta liikunnan tuomat terveyshyödyt todella tuntuvat, tuo 150 minuuttia kannattaa liikkua reippaasti. Reippaan liikunnan taas tunnistaa siitä, että hengästyy hieman, mutta pystyy kuitenkin puhumaan kokonaisia lauseita.
UKK-instituutin julkaisemat soveltavat liikkumisen suositukset aikuisille, joiden toimintakyky on alentunut sairauden tai vamman vuoksi, kertovat terveyden kannalta riittävän viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkeen lisäämiseen arjessa oma toimintakyky huomioiden.
150 minuuttia ei ole paljon, ainoastaan 22 minuuttia päivässä. Eikä kotona pysyminen onneksi estä liikkumista. Liikunta on helppo ottaa mukaan vaikka arkisiin askareisiin. Jos et heti keksi miten, poimi hyvät vinkit alla olevista videoista.
Kännykkä tai läppäri eteen, tukka taakse ja jumppaamaan!
Liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta tukevia asioita
- Saavutettava, eri tasoiset liikkujat hyväksyvä ympäristö, sopiva lämpötila ja selkeät ohjeet
- Esimerkin voima: vertaisliikkujien tuki, ohjaajan tai läheisten kannustus
- Kohtuulliset kustannukset
- Liikunnan tavoitteiden asettaminen oikeassa suhteessa toimintakykyyn
- Fatiikki-oireen sekä mahdollisten muiden sairauksien huomioiminen harjoittelussa
- Tavoitteiden saavuttamisen ja onnistumisen tunteet