Oceans of Hope – Uusi mahdollisuus
Tasapaino- ja liikkumisvaikeudet saivat Jonas Hafrénin pohtimaan purjehduksesta luopumista. Oceans of Hope -purjehdus muutti kuitenkin kaiken.

Helsinkiläinen 54-vuotias Jonas Hafrén on purjehtinut koko elämänsä. Kun MS-tauti alkoi asettaa haasteita liikkumiselle, oman purjeveneen pitäminen ei enää tuntunut mielekkäältä. Jonas ei halunnut kuitenkaan luopua kokonaan harrastuksestaan.
– Jäin miettimään, voisiko purjehdusta jatkaa jollain muulla tavalla. Alkuun vuokrasin muiden veneitä, mutta tasapaino- ja liikkumisvaikeuksien vuoksi purjehtiminen alkoi olla haastavaa. Googlen avulla löysin Oceans of Hope -järjestön, joka järjestää purjehduksia MS-tautia sairastaville ympäri maailman.
Järjestöllä on tarjolla vaativuudeltaan eri tasoisia purjehdusmatkoja päiväretkistä pitkiin matkapurjehduksiin. Jonas osallistui viikon mittaiseen purjehdukseen Turkin rannikolla. Matkassa oli mukana kolme venekuntaa ja yhteensä yli 20 MS-tautia sairastavaa eri maista.
– Jopa kaksi kippareistamme sairasti MS-tautia. Meidän venekunnassamme oli minun lisäkseni osallistujia Uudesta-Seelannista, Tanskasta, Hollannista ja Englannista.
Eskaaderipurjehdus Turkin rannikolla
Purjehdus alkoi Fethiyen kaupungista lounais-Turkista ja suuntautui lukuisiin Välimeren rannikon kauniisiin lahtiin ja saariin. Kyseessä oli eskaaderipurjehdus, joka tarkoittaa useamman veneen yhteispurjehdusta ennalta suunniteltuihin satamiin.
– Purjehdimme 6–7 tuntia päivittäin. Yövyimme kaikki samassa satamassa, mutta veneet saapuivat kohteisiin omaan tahtiinsa. Päivät kuluivat purjehtien, ankkuroituen uimaan ja syömään lounasta. Illalla saavuimme satamaan, jossa kävimme usein ravintolassa syömässä. Kipparimme tiesivät hyvät paikat ennalta.
Ruokahuolto oli venekuntien vastuulla. Ostokset tilattiin etukäteen verkkokaupasta ja toimitettiin veneeseen. Viikon aikana nautittiin sekä veneessä kokattuja aterioita että paikallisten ravintoloiden antimia.
Yhteistyötä ja vertaistukea
Matkalla kaikki osallistuivat aktiivisesti sekä purjehdukseen että veneen arjen pyörittämiseen.
– Pienissä tiloissa kaikkien on osattava huomioida toisiaan. Se synnytti yhteenkuuluvuuden tunnetta ja taistelutahtoa. Oli hienoa huomata, kuinka ihmiset tukivat toisiaan ja kokivat onnistumisia. Jos joku ei vaikka jaksanutkaan tehdä ruokaa omalla vuorollaan, joku toinen otti ohjat sillä kertaa.
Purjehdukselle osallistui eri kuntoisia MS-tautia sairastavia, eikä kaikilla ollut aiempaa kokemusta purjehtimisesta. Osalla oli ollut pyörätuoli apuna Turkkiin matkustaessa, mutta veneessä ne kasattiin ja laitettiin säilöön. Maissa kävelymatkat eivät olleet pitkiä ja kaikki osallistujat pärjäsivät kevyemmillä apuvälineillä.
– Kipparit olivat kokeneita purjehtijoita. Mukana oli myös henkilöitä, jotka olivat osallistuneet vuonna 2014 järjestettyyn ensimmäiseen purjehdukseen maailman ympäri. Osallistujien erilaiset haasteet olivat tiedossa etukäteen. Turvallisuussyistä kukaan ei kuitenkaan saanut poistua veneestä yksin.
Unohtumattomia hetkiä ja kommelluksia
Matka tarjosi sekä vertaistukea että uusia kokemuksia. Jonas kuvailee, kuinka keskustelut muiden MS-tautia sairastavien kanssa avarsivat näkökulmaa sairastamiseen ja arkeen eri maissa.
– Oli mahtavaa huomata, kuinka moni sai itseluottamusta ja iloa siitä, että pystyi osallistumaan, vaikka oli ajatellut sairauden olevan esteenä.
Aamuisin venekunnalla oli rituaalina nousta aikaisin katsomaan auringonnousua ja nauttimaan rauhasta ja lämmöstä kaikessa hiljaisuudessa. Matkalla sattui myös hauskoja kommelluksia. Eräänkin osallistujan keppi luiskahti veteen ja katosi viiden metrin syvyyteen. Paikallinen sukeltaja onneksi löysi sen nopeasti ja pelasti päivän.
Lokakuinen Turkin lämpötila, 27 astetta, oli Jonakselle sopiva. Merituuli viilensi matkaajia mukavasti.
– Haaveilen jo uudesta reissusta. Norjan tulevat purjehdukset kiinnostavat, ja tiedän, että kokemuksesta tulee taas aivan erilainen. Olen myös jo hieman selvitellyt, saataisiinko yksi purjehdus järjestettyä Suomen kauniissa saaristossa, mutta siitä lisää myöhemmin.
FAKTA
Oceans of Hope -järjestö
Oceans of Hope on hyväntekeväisyysjärjestö, jonka tanskalainen lääkäri ja purjehtija Mikkel Anthonisen perusti vuonna 2013. Oceans of Hope -purjehdukset tarjoavat MS-tautia sairastaville mahdollisuuden haastaa itsensä, kohdata uusia ihmisiä ja nauttia merellisestä vapaudesta. Järjestön ensimmäinen purjehdus oli maailmanympäripurjehdus vuosina 2014–2015. Sen eri etapeille osallistui yli 100 MS-tautia sairastavaa ympäri maailman.
– Osallistuminen purjehdukselle MS-tautia sairastavien miehistössä antaa paitsi mahdollisuuden oppia uusia taitoja, myös jakaa tarinoita, näkökulmia, toiveita ja unelmia. Miehistön keskuudessa ei tarvitse pyydellä anteeksi oireitaan tai sairauttaan. Uskomme vahvasti, että jokaisella on mahdollisuus päättää, kuinka upea hän voi olla juuri tänään, kertoo Robert Munns, Oceans of hope UK:n perustaja ja toimitusjohtaja.
Lähes 2000 ihmistä on jo osallistunut purjehduksille. Viikon purjehdus ruokineen maksaa noin 500–600 euroa. Lisäksi tulevat matkakulut satamaan. Vuonna 2024 Oceans of Hope järjesti purjehduksia yhdeksässä maassa. Tämän vuoden 2025 purjehduksiin voi tutustua osoitteessa oceansofhope.co.uk.