MS-taudin syntymekanismista uutta tietoa: Epstein Barr -viruksen rooli tarkentuu

MS-potilaiden kaulan imusolmukkeista havaittiin Epstein Barr -virusinfektion muuntamia soluja uraauurtavassa suomalaistutkimuksessa.

Kuvassa dosentti Sini Laakso HUS Neurokeskuksesta.
Dosentti Sini Laakson tutkimusryhmä tutkii imusolmukkeiden roolia neuroimmunologisten sairauksien, kuten MS-taudin synnyssä ja kulussa. KUVA: Hanna Raijas-Turva/HUS

MS-taudin autoimmuunivasteen eli hyökkäyksen aivoihin ja selkäytimeen uskotaan syntyvän kaulan syvissä imusolmukkeissa. HUSin ja Helsingin yliopiston tutkijat ovat ensimmäisinä maailmassa julkaisseet tutkimusaineiston, jossa MS-potilaiden kaulan alueen syvistä imusolmukkeista on kerätty solunäytteitä jo diagnoosivaiheessa. Näytteistä löydettiin B-solujen alaryhmä, joka on MS-tautia sairastavilla suurempi kuin terveillä. Alaryhmä vaikuttaa aktiivisen Epstein Barr -viruksen muuntamalta. 

– Tämä on uusi tieto, jonka tunnistamisessa ratkaisevaa oli viruksen ja immuunipuolustuksen tutkiminen imusolmukkeissa, missä näiden keskinäinen vuorovaikutus kehossa yleensä tapahtuu, väitöskirjatutkija Joona Sarkkinen Helsingin yliopistosta kertoo tiedotteessa.  

Epstein Barr -viruksen tiedetään myötävaikuttavan MS-taudin puhkeamiseen. Se on yleinen virus, joka jää eliniäksi B-lymfosyytteihin, mutta vain pieni osa viruksen saaneista sairastuu MS-tautiin. 

– Tulostemme perusteella olisi kiinnostavaa suunnitella lääkehoitoja, jotka kohdistuvat vain tähän B-solujen alaryhmään. B-soluja tuhoavat lääkehoidot ovat MS-taudissa erittäin tehokkaita, mutta ne altistavat samalla potilasta infektioille. Normaalisti toimivaa immuunipuolustusta säästävä ja vain immuunijärjestelmän poikkeavaan osaan kohdistuva täsmähoito olisi potilaille hyödyllinen, sillä MS-tautiin sairastutaan usein nuorena aikuisena ja hoitoa tarvitaan vuosikymmeniä, sanoo tutkimusta johtanut dosentti, neurologian erikoislääkäri Sini Laakso HUSin Neurokeskuksesta ja Helsingin yliopistosta.  

Nyt saatuja tuloksia on tarkoitus varmistaa laajemmassa potilasryhmässä ja selvittää, miten MS-taudin lääkitykset vaikuttavat löydöksiin. 

– Tutkimuksemme rohkaisee soveltamaan tunnettuja tutkimusmenetelmiä uusille aloille. MS-taudin tutkiminen kaulan alueen imusolmukkeista ohutneulanäytteiden avulla tarjoaa uuden näkökulman tämän monimutkaisen sairauden mekanismien ymmärtämiseen. MS-tautia tutkittiin aiemmin pääosin koeläinmalleilla, jolloin esimerkiksi sairauden keskeinen yhteys B-soluihin ei tullut esiin, Laakso sanoo.  

Tutkimusartikkeli on julkaistu Science Immunology -lehdessä 21.2.2025: Altered immune landscape of cervical lymph nodes reveals Epstein-Barr virus signature in multiple sclerosis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi