Kinestetiikkaa ja monenlaisia apuvälineitä
Liike on lääkettä” on kaikille tuttu hokema. Harvoin kuitenkaan tulemme ajatelleeksi, että kuntouttavan elementin lisäksi liike auttaa meitä myös hahmottamaan...
Liike on lääkettä” on kaikille tuttu hokema. Harvoin kuitenkaan tulemme ajatelleeksi, että kuntouttavan elementin lisäksi liike auttaa meitä myös hahmottamaan omaa kehoamme ja sitä ympäristöä, jossa kulloinkin elämme. Kaikki elimistömme perustoiminnot perustuvat lopulta liikkeeseen.
Kun liike ja sen myötä toimintakyky on tavalla tai toisella rajoittunut, tuovat apuvälineet arkeen helpotusta. Liikkeen merkitystä ei saisi kuitenkaan unohtaa toimivankaan apuvälineen kustannuksella. Apuvälineen tehtävä onkin aktivoida eikä passivoida.
Palvelutalo Pihapihlajassa me lähdimme noin kymmenen vuotta sitten miettimään, millä keinoin voisimme tukea asukkaan toimintakykyä, ja päädyimme ottamaan kinestetiikan osaksi avustamista. Kinestetiikka on voimavaralähtöinen toimintamalli, joka perustuu ihmisen luonnollisten liikemallien ja aistitoimintojen ymmärtämiseen. Ympäristöllä sekä avustettavan ja avustajan keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä rooli. Kaikissa avustustilanteissa asiakas on aktiivisesti mukana, ja tavoitteena on hyödyntää ja ylläpitää asiakkaan toimintakykyä. Kehon luonnolliset liikkeet, painonsiirrot ja tukipintojen hyväksikäyttö keventävät hoitotoimenpiteiden fyysistä kuormitusta ja tekevät niistä miellyttäviä kokemuksia.
Apuvälineitä käytetään ahkerasti myös Pihapihlajassa, mutta henkilönostimien ja muiden teknisten laitteiden lisäksi asunnoista löytyy muun muassa jumppapalloja ja monenlaisia asentotyynyjä avustamisen tueksi.
Apuvälineen virkaa voi joskus hoitaa vaikka pyyheliina, sillä puuttuvan pyörähdyslaudan saa vallan mainiosti korvattua maahan heitetyllä pyyheliinalla. Jumppapallo taas on oiva apuväline siirryttäessä lattialta tuolille istumaan.
Pihapihlajaan kinestetiikka on tullut jäädäkseen; vuosi 2022 on Pihapihlajan seitsemäs vuosi Suomen Kinestetiikkayhdistyksen sertifioimana laatuyksikkönä. Laatuyksikköjä Suomessa on tällä hetkellä vajaa parikymmentä.
Kinestetiikan motto ”Mahdoton on vain mielipide” on eletty meillä todeksi monet kerrat. Parhaita hetkiä ovatkin olleet ne, kun asukas ja työntekijä yhdessä miettivät keinoja, joilla unelmista ja toiveista saataisiin tosia.
Olkoon unelmana sitten loikoilu vastaniitetyllä nurmikolla kesällä tai sieniretki syksyiseen metsään, löytyy yleensä aina keinoja ja apuvälineitä, kunhan luovuus ja joskus myös hulluuskin otetaan käyttöön.
Irmeli Mäkinen
johtaja
Palvelutalo Pihapihlaja, Seinäjoki