Himottaako suklaa?
Syy suklaanhimoon saattaa piillä suolistossasi

Miksi suklaan syöminen tuottaa mielihyvää? Tutkimukset viittaavat siihen, että se voi olla suolistobakteerien tapa sanoa kiitos, kun syömme niille mieluisaa ravintoa.
– Mielihyvän tunne syntyy siitä, että suklaa indusoi tiettyjä bakteereja tuottamaan yhdisteitä, jotka synnyttävät mielihyvän kokemuksen, selittää bakteeriopin emeritusprofessori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.
Sveitsiläistutkijat esittivät jo kymmenen vuotta sitten hypoteesin, että suklaan syöminen on hyväksi tietyille suolistobakteereille, jotka tuottavat aivojen välittäjäaineita. Ja siksi nämä raakakaakaoon rakastuneet mikrobit saisivat meidät himoitsemaan suklaata – ihan itseään ruokkiakseen.
Huovisen mukaan tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että raakakaakaota suosivien suolistomikrobien tuottamat yhdisteet laskisivat verenpainetta. Bakteerien toiminnan takana olisi siis lopulta elimistön hyvinvointi.
Suklaanhimossaan kannattaa kuitenkin muistaa, että monessa suklaatuotteessa on paljon sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Myönteisiä terveysvaikutuksia on nimenomaan raakasuklaalla ja tummalla suklaalla, joiden kaakaopitoisuus on korkea. Kaakao on rikas antioksidanttien lähde.
Suklaa on myös fermentoitu elintarvike, mutta se ei sisällä eläviä mikrobeja, kuten esimerkiksi piimä, viili ja hapatettu kaali.