Hampaiden hoito tuntuu aivoissa asti
Suun terveys ei ole vain suun asia, vaan heijastuu koko kehon terveyteen.

1. Terve suu on täynnä hyviä mikrobeja
Suussa on oma mikrobiominsa. Terveestä suusta löytyy noin sata miljardia mikrobia, joka on neljännes koko elimistömme mikrobistosta. Ne ehkäisevät reikiintymistä, hammaskiveä ja ientulehduksia. Mikrobistot ovat erilaiset eri puolilla suuta, kuten kielen päällä, posken sisäpinnalla ja hampaissa.
2. Suun terveys ei ole vain paikallinen asia
Suun mikrobiomi pysyy normaalisti melko vakaana, mutta esimerkiksi huono suuhygienia tai sairaudet voivat aiheuttaa mikrobiomin epätasapainon, eli dysbioosin. Se heijastuu koko kehon terveyteen: suun bakteerit voivat kulkeutua verenkiertoon, lietsoa matala-asteista tulehdusta ja siten edistää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien tai diabeteksen kehittymistä. Ientulehduksen hoidolla suuhun voidaan palauttaa terve mikrobiomi. Parodontiitista mikrobiomi ei enää palaudu ennalleen, vaikka varsinainen tulehdus hoidetaan.
3. Suulla ja aivoilla on yhteys
Suun dysbioosi on voitu yhdistää muistisairauksien, kuten Alzheimerin taudin kohonneeseen riskiin. Krooninen ientulehdus, eli parodontiitti, puolestaan tuplaa aivoinfarktin riskin jo työikäisillä. Tutkimukset viittaavat myös siihen, että mikrobiston epätasapaino liittyisi ahdistus- ja masennusoireisiin. Suun tulehdus voi myös altistaa esimerkiksi MS-taudin pahenemisvaiheille, todetaan tuoreessa Käypä hoito -suosituksessa.
4. Syö suuterveellisesti
Suu tarvitsee lepotaukoja aterioiden välillä, jotta sylki ehtii neutraloida suun happamuutta ja palauttaa happohyökkäysten liuottamat mineraalit hampaan pintaan. Säännöllinen ateriarytmi, 3–6 ateriaa päivässä välipaloineen, on hammasystävällinen. Vältä napostelua. Ruoka- ja janojuomana vesi on paras. Nauti makeita tai happamia tuotteita vain aterioiden yhteydessä. Makean usein toistuva nauttiminen aiheuttaa liikaa happohyökkäyksiä.
5. Pidä legot puhtaina
Pese hampaat kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin, pehmeällä harjalla. Aamulla mieluusti ennen aamiaista ja illalla viimeiseksi juuri ennen nukkumaan menoa. Myös hammasvälien puhdistus 3–4 kertaa viikossa on tärkeää, samoin säännöllinen hammaskiven poisto. Jos ikenistä tulee verta, älä säikähdä, vaan tehosta suuhygieniaa. Jos vuoto ei lopu, ota yhteys hammaslääkäriisi.
+1
Tiesitkö, että poskihampaat stimuloivat aivoja? Tutkimuksissa on ilmennyt, että hampaiden, ja nimenomaan poskihampaiden puuttuminen lisää dementian riskiä. Tutkijat arvelevat, että ylä- ja alaposkihampaiden kosketus välittää jatkuvaa stimulaatiota aivoihin hammasjuurten hermoyhteyksien kautta.