Avain on luotettava, mielenkiintoinen ja ajankohtainen

Pyysimme lukijoiden palautetta lehdestä ja sen verkkopalvelusta syyskuisessa lukijatutkimuksessa. Vastauksia saatiin ennätysmäärä, 880 kappaletta.

Kuvassa Avainlehtiä levitettynä viuhkan muotoon

Tutkimustuloksista ilmenee selkeästi, että Avain on luettu lehti. Vastaajista 88 % lukee lehden jokaisen numeron ja 59 % kokonaan tai lähes kokonaan. Lukuinnossa oli selvää kasvua edelliseen tutkimukseen nähden. 

Juttutyypeistä kysyttäessä kaikkein suosituimmaksi nousivat tutkimusaiheiset jutut. Tässä ei ollut eroa sen suhteen, kuuluuko vastaaja harvinaista neurologista sairautta vai MS-tautia sairastaviin. 

Seuraavina tulivat vertaistarinat ja hyvinvointiin (liikunta, ravitsemus) painottuvat jutut. Myös terveyteen, työelämään, sosiaaliturvaan ja oikeudellisiin asioihin pureutuva Asiaa tuntevalta -palsta koetaan tärkeänä. 

Vähiten vastaajat innostuvat liiton tiedotussivuista ja Avainpähkinöistä. 

Avaimessa julkaistavat ilmoitukset koetaan ylipäätään lehteen sopiviksi ja kiinnostaviksi. Eniten kiinnostusta vastaajien keskuudessa herättävät omahoitoa ja hyvinvointia sekä kuntoutusta koskevat ilmoitukset. 

”Lehdestä saa uusimmat tiedot kiinnostavista aiheista.”

Ammattilaisten arvostama

Kyselyyn vastanneista Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista 82 % lukee lehden jokaisen numeron. Heitä kiinnostavat eniten lehden vertaistarinat, teema-artikkelit ja MS-taudin tutkimusta käsittelevät artikkelit. Ammattilaiskohderyhmästä 93 % kokee lehden työnsä kannalta erittäin (57 %) tai melko (36 %) hyödylliseksi. Tulos on ilahduttava. Nousua vuoden 2019 tutkimukseen nähden on 49 prosenttiyksikköä. 

”Hyvä pysyä ajan hermoilla, antaa ajatuksia ja pohdittavaa.”

Ensi kertaa mukana myös verkkojulkaisu

Avainlehti.fi-palvelu on ollut toiminnassa vuodesta 2020 alkaen ja sen käyttäjämäärä kasvaa tasaisesti. Palvelun erityisenä vahvuutena on laaja juttuarkisto, josta löytää Avain-lehdessä julkaistua sisältöä vuodesta 2018 alkaen. 

Tämän tutkimuksen myötä saimme ensimmäistä kertaa tietoa palvelun käyttökokemuksista. Kyselyssä ilmeni, että painettu lehti on edelleen valtaosalle mieluisin tapa syventyä Avaimeen. Verkon valitsi 14 % vastaajista. Sivustoa käyttävät kokevat sen kuitenkin toimivan hyvin ja löytävänsä helposti etsimänsä tiedon. Kirjautumistakaan ei pidetä hankalana. 83 % antaa verkkopalvelulle kokonaisuutena arvosana hyvä tai erittäin hyvä.

Reilu viidennes avainlehti.fi:n käyttäjistä lukee verkkolehteä vähintään kuukausittain. Valtaosa aina uuden lehden ilmestyttyä. Huomiota herätti se, että vastaajista 28 % ei ollut lainkaan tietoinen verkkopalvelun olemassaolosta, joten asiasta tiedottamisessa on vielä työsarkaa. 

”Kätevää, että pystyy lukemaan juttuja missä ja milloin tahansa.”

Laajan lukijakirjon palveleminen haaste

Lehden kehittämistä koskevassa palautteessa nousi selkeästi esiin lukijakunnan monimuotoisuus. Avaimen kohderyhmässä on yli 50 eri neurologista diagnoosia. MS-tautia sairastavia on lukijoista enemmistö ja lehti saakin moitteita siitä, että sisältö keskittyy liikaa MS-tautiin. Kommenteissa toivottiin yleispätevämpää sisältöä ilman diagnoosijaottelua ja toisaalta moni toivoi voivansa lukea juuri omaa sairauttaan koskevaa sisältöä. 

– Laajan diagnoosikirjon huomioiminen lehden sisällöissä on ollut haaste koko sen ajan, kun Neuroliitto on edustanut harvinaisia neurologisia sairauksia. Harvinaisaiheet ovat kiinteä osa sisältösuunnittelua ja tiettyyn harvinaisdiagnoosiin tai harvinaissairauksiin laajemmin liittyviä aiheita käsitellään joka lehdessä. Tarjontaa ei vain ole yhtä runsaasti kuin yleisemmästä MS-taudista, kertoo Avaimen toimituspäällikkö Terhi Rauhala.

– Juttuehdotuksia ja toiveita otamme enemmän kuin mielellämme vastaan. Kaikki luetaan ja niiden toteuttamista pohditaan. Juttu ei ehkä ilmesty heti seuraavassa numerossa, mutta aihe kulkee mukana sisältöjä ideoidessa. 

”Yleisesti lehti on sisältöineen hyvä, mutta ihan liikaa MS-taudista ja liian vähän harneseista.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi