Ajokortti sopeutumisvalmennuksena?
Vammaispalvelulaki mahdollistaa autokoulun suorittamisen myös sopeutumisvalmennuksena, jolloin ajo-opetukseen saa tukea. Ajokortin tarve arvioidaan lääkärin sekä muiden asiantuntijoiden lausuntojen perusteella.
Kyseessä on harkinnanvarainen, kunnan määrärahojen puitteissa myönnettävä tuki. Asia on kotikunnan vammaispalvelun sosiaalityöntekijän harkinnassa. Käytännössä tukea on myönnetty lähinnä vaikeasti liikuntavammaisille henkilöille, joiden toimintaedellytyksiä ajokortin katsotaan merkittävästi parantavan.
Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Saksanen Invalidiliitosta on työskennellyt selkäydinvammapotilaiden kanssa autoiluasioissa vuosia.
– Käytännössä olemme hakeneet ja saaneet myönteisiä ratkaisuja tilanteissa, joissa vammautuneella ihmisellä oli entuudestaan ajokortti, mutta toimintakyvyn muututtua hän joutui hakemaan ajo-oikeutta uudelleen. Esimerkiksi, koska tarvitsi käsihallintalaitteita ajamisen onnistumiseen, hän kertoo.
Ajo-oikeuden uusiminen tapahtuu ajonäytteen antamisena Ajovarmassa, henkilön omalla autolla ja omilla hallintalaitteilla.
Kunnat ovat myöntäneet tukea yleensä muutamaan ajotuntiin, ajonäytteen kustannuksiin ja ajokortin uusinnasta aiheutuviin kustannuksiin.
Vammaispalvelulaissa sopeutumisvalmennukselle on kirjattu tavoitteeksi henkilön toimintakyvyn edistäminen ja ensisijaiseksi tehtäväksi selvittää vammaisuudesta johtuvia käytännön ongelmia. Laissa ei ole yksilöity sopeutumisvalmennuksen sisältöä, vaan taustalla on ajatus ratkaista tilanne vammaisen henkilön tarpeen mukaan.
Ajokortti inva-opetuksena
- Liikuntarajoite tai apuvälineiden käyttö ei estä ajokorttikoulutusta.
- Suomenkielistä inva-ajo-opetusta tarjoaa 22 autokoulua, ruotsiksi 11 autokoulua eri puolilla Suomea.
Lähde: autokoululiitto.fi