Osallistumisen arvo
Terveydenhuollon ammattilainen kantaa päävastuun sairauksien hoidosta, mutta on myös monta asiaa, joihin yksilö itse kykenee vaikuttamaan.
Toivoisin, että jokainen meistä neurologisen sairauden omaavista olisi mahdollisimman kattavasti osallinen elämäänsä. Sairauden eteneminen on yksilöllistä ja aiheuttaa erilaisia haasteita, joiden kanssa tullaan toimeen.
Ihmisen olisi tärkeää tiedostaa olosuhteensa, muun muassa sairauden eri vaiheet ja nykytilanne. Esimerkiksi käytössä oleva lääkelista ja oma arjen toimintakyky mahdollisine apuvälineineen sekä käytettävät tukitoimet on olennaista havainnollistaa itselleen. Näistä asioista kannattaa pitää vaikka päiväkirjaa, johon aina päivittää muutokset niiden tullessa eteen. Kaikki me voimme siis olla tässä mielessä oman elämämme asiantuntijoita. Tämä helpottaa vuorovaikutusta sosiaali- ja terveydenhuollossa, kun osaa paremmin selittää oman tilanteensa.
Terveydenhuollon ammattilainen kantaa päävastuun sairauksien hoidosta, mutta on myös monta asiaa, joihin yksilö itse kykenee vaikuttamaan. Ihminen voi toteuttaa terveellistä ruokavaliota, olla tupakoimatta, noudattaa terveydenhuollosta saamiaan ohjeita, huolehtia suuhygieniastaan, osallistua aktiivisesti sosiaaliseen elämään, hakeutua vertaistuen piiriin ja niin edelleen. Sairauteen liittyvien väsymys- ja kognitiivisten oireiden vuoksi tämä voi joskus olla haastavaa, mutta tärkeintä on tehdä parhaansa. Myös omasta mielenterveydestään on tärkeää huolehtia sairauden tuomissa myrskyissä ja hakea apua tarvittaessa.
Lisäksi haluan mainita myös liikunnan merkityksen. Olen sitä mieltä, että pienikin liikehdintä omien voimavarojen mukaan on parempi kuin ei mitään. Monesta liikuntalajista on olemassa soveltavia muotoja, ja jokaisen olisi hyvä löytää itselleen mieluinen muoto. Yksi pitkään sairastanut ystäväni käyttää myös usein termiä liikuskelu, sitä on suurin osa arjen toiminnoista, ja se on monenlaisella toimintakyvyllä mahdollista.
Myös kuntoutus on hyvä tapa saada itselleen lisää psyykkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Kuntoutukseen päästäkseen sairastavan pitää täyttää erilaisia hakemuksia, kuten muihinkin etuuksiin. Näidenkin hakemusten laadinnassa on merkittävää etua ymmärtää oma kokonaistilanteensa, jotta sen osaa myös kommunikoida eri tahoille.
Pohdin mitä muuta lisäarvoa sana kuntoutus voisi tuoda yksilön elämään. Hoitotyössä tunnetaan termi kuntouttava työote, jossa ihmisen omia voimavaroja otetaan enemmän arjen toimintaan mukaan. Tämä sama ajattelu- ja toimintatapa toimii myös hyvin sairastavan omassa elämässä. Haluaisin rohkaista jokaista neurologisesti sairastavaa olemaan oman elämänsä omistaja ja lisäämään osallisuuttaan eri asioihin.