Neurologiset järjestöt varoittavat: Budjettileikkaukset uhkaavat tärkeää työtä

Järjestöt muistuttavat, että heidän tekemänsä työ on elintärkeää vakavasti sairaille ja vammautuneille, ja leikkaukset vaarantaisivat heidän tarjoamansa tuen.

Hallitus on esittänyt 100 miljoonan euron leikkauksia sote-järjestöjen avustuksiin vuoteen 2027 mennessä. Kymmenen neurologista potilasjärjestöä, mukaan lukien Neuroliitto, muistuttaa hallitusta tekemänsä työn merkityksestä vetoomuksessaan elokuun lopussa. 

Neurologiset sairaudet ovat maailmanlaajuisesti suurin sairauden ja vamman aiheuttaja, ja niiden määrä kasvaa nopeasti. Suomessa aivosairaudet ja -vammat aiheuttavat arviolta yli 9 miljardin euron vuotuiset kustannukset. Neurologiset potilasjärjestöt tukevat vakavasti sairaita ja vammautuneita, mutta hallituksen suunnittelemat budjettileikkaukset uhkaavat heidän työtään.

Järjestöjen asiantuntijat auttavat ja neuvovat vuosittain kymmeniä tuhansia suomalaisia. He ovat sosiaali- ja terveydenhuollon tärkeitä kumppaneita, jotka tukevat ihmisten arjen hyvinvointia, osallisuutta ja itsenäistä elämää. Järjestöt järjestävät sopeutumiskursseja, tarjoavat tietoa ja vertaistukea sekä neuvovat työelämään, sosiaaliturvaan ja omahoitoon liittyvissä asioissa. Lisäksi he antavat psykososiaalista tukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen.

Järjestöjen ennaltaehkäisevä työ vähentää terveydenhuollon palveluiden kuormitusta. ”Monen suomalaisen elämä vaikeutuu, jos järjestöavustusten leikkaus toteutuu. Julkisella sektorilla ei ole resursseja lisätä järjestöjen arjen tukea omaksi tehtäväkseen”, järjestöt varoittavat ja vetoavat hallitukseen, jotta se huomioisi tilanteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi