MS-taudin hoitotyö vaatii asiantuntemusta
MS-taudin hoito kehittyy nopeasti. Sairastavien hoitotyö edellyttääkin monialaista osaamista ja hoidon jatkuvaa kehittämistä.
MS-hoitajat ovat avainasemassa erityisosaamista vaativan hoidon toteutuksessa. Tämä käy ilmi Suomen MS-hoitajat ry:n toteuttamasta tutkimuksesta MS-hoitaja suomalaisessa terveydenhuollossa: Osaamisalueet, työnkuva ja tulevaisuuden kehittämistarpeet. Tutkimuksessa käytettiin sekä kyselytutkimusta (n=28) että teemahaastattelua (n=5).
Tulosten perusteella kehitettiin polikliinisen MS-hoitajan taitoperusteinen työnkuva, joka kattaa kuusi osaamisaluetta:
- MS-hoitotyö ja lääkehoito
- Potilaiden ohjaus ja tukeminen
- Työn organisointi ja koordinointi
- Sähköisten tietojärjestelmien käyttö ja kirjaaminen
- Tiimityö ja moniammatillisuus
- Jatkokoulutus ja elinikäinen oppiminen
MS-hoitajan vaativa ja monipuolinen rooli
Tulokset osoittavat, että MS-hoitajan työ on kokonaisvaltaista, vaativaa ja monipuolista. Hoitajalla on keskeinen rooli MS-tautia sairastavien hoidossa. MS-hoitajan työ edellyttää laajaa osaamista sekä moniammatillista yhteistyötä. Työ on itsenäistä, ja MS-hoitajat kantavat kokonaisvastuun potilaistaan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista MS-hoitajat toimivat usein potilaan tai asiakkaan ensimmäisenä yhteyshenkilönä. Heidän tehtäviinsä kuuluvat potilaan tilan seuranta sekä hoidon jatkuva arviointi.
Keskeinen osa MS-hoitajan työtä on lääkehoidon toteutus, mikä vaatii lääkitysten tarkkaa tuntemusta ja kykyä ohjata potilaita niiden käytössä. Tutkimukseen osallistuneet hoitajat kokevat hallitsevansa MS-potilaiden lääkehoidon toteuttamisen ja potilasturvallisuuden varmistamisen lääkehoidon aikana.
MS-hoitajien työnkuva ei ole vakiintunut, mikä tekee työstä sekä joustavaa että vaativaa – hoitajien on oltava valmiita käsittelemään erilaisia hoitotilanteita ja vastaamaan potilaiden tai asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Potilasohjauksessa korostuu luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen rakentamisen merkitys. Potilasohjausosaaminen koetaan tärkeäksi, jotta hoitajat voivat ohjata potilaita sairauden oireiden hallinnassa ja näyttöön perustuvassa omahoidossa.
Osaamisen jatkuva kehittäminen avainasemassa
MS-hoitotyön osaamisvaatimukset ovat laajat. Tulevaisuudessa MS-hoitajan roolia on tarpeen kehittää useista näkökulmista: kuormituksen hallinta, osaamisen vahvistaminen, arvostuksen lisääminen, koulutus sekä teknologian ja digitalisaation integrointi hoitotyöhön.
Jatkuva ammatillinen kouluttautuminen on tärkeää, sillä MS-taudin hoito kehittyy nopeasti ja terveydenhuollon ammattilaisten on pysyttävä ajan tasalla uusimmista hoitomenetelmistä ja tutkimustuloksista. Erityisesti nuorempien hoitajien koulutukseen ja mentorointiin tulee panostaa, jotta heidän asiantuntemuksensa ja itsenäisyytensä potilaan hoidossa vahvistuvat.