Suomalaistutkijoille 1,7 miljoonaa euroa mitokondriotautien tutkimukseen

Kahden yhdysvaltalaissäätiön rahoituksella tehdään lähivuodet uraauurtavaa tutkimusta soluaineenvaihdunnasta akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmässä, sekä Wartiovaaran ja professori Pekka Katajiston yhteisessä tutkimushankkeessa.

Akatemiaprofessori Anu Wartiovaara
Akatemiaprofessori Anu Wartiovaara. Kuva: Ville Rinne

Lokakuun lopussa julkistettiin yhteensä noin 1,7 miljoonan euron rahoitukset suomalaiseen mitokondriotutkimukseen. Yhdysvaltalainen PolG Foundation on myöntänyt 1 270 000 dollarin (noin 1,2 miljoonan euron) viisivuotisen rahoituksen akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran ryhmän tutkimukseen, jonka avulla voidaan ymmärtää mitokondriosairauksien etenemistä sekä sitä, voiko sairauksien kulkuun vaikuttaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten geenit ja ympäristötekijät vaikuttavat mitokondriosairauksien oireiden ja etenemisen yksilölliseen vaihteluun lapsuudesta keski-ikään. Tarkoitus on tunnistaa mitokondriotaudilta suojaavia ja sitä edistäviä mekanismeja.

PolG-säätiön ovat perustaneet vuonna 2022 Luxemburgin prinsessa Julie ja prinssi Robert, joiden poika sairastaa mitokondriotautia. Säätiö jakoi tutkimusrahoitusta nyt ensimmäistä kertaa.

Apu mahdollistaa pitkäjänteisen tutkimuksen

Wartiovaaran ryhmän tutkimuksen kunnianhimoisena tavoitteena on, että sen avulla aivoissa ilmenevien mitokondriosairauksien etenemistä voitaisiin tulevaisuudessa estää tai hidastaa.

– Olemme todella iloisia tästä viisivuotisesta rahoituksesta, joka mahdollistaa tutkimusryhmällemme pitkäjänteisen työn, Wartiovaara sanoo. On myös suuri kunnia saada hoitoon keskittyvän uuden säätiön ensimmäinen rahoitus, mikä korostaa tutkimuksemme kansainvälistä ja kliinistä merkittävyyttä, hän jatkaa.

Toinen, noin 500 000 euron kaksivuotinen rahoitus, on myönnetty professori Pekka Katajiston ja Anu Wartiovaaran yhteiseen tutkimusprojektiin. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa elimistön keskeisimpiä aineenvaihdunnan tasapainoa ylläpitäviä soluja. Tutkimus on uraauurtavaa. Kyseessä on pilottirahoitus, jolle voidaan myöntää jatkoa.

Tutkimusrahoituksen myöntäjä on Chan Zuckerberg Initiative -säätiö. Säätiön taustalla ovat Facebookin taustayhtiö Metan Mark Zuckerberg ja hänen lääkäripuolisonsa Priscilla Chan. Säätiö rahoittaa tieteellistä tutkimusta ja koulutushankkeita. Sen tavoitteena on, että kaikki ihmisen sairaudet saadaan joko parannettua tai muuten hallintaan
vuosisadan loppuun mennessä.

Mitokondriotaudit ovat epäyhtenäinen ryhmä erilaisia harvinaisia sairauksia, joiden oirekuva riippuu taustalla olevasta geenivirheestä. Sairauksien vakavuudessa ja etenemistahdissa on suurta vaihtelua. Hoitovaihtoehtoja on nykyisellään hyvin vähän. Mitokondriotautiin sairastuu noin yksi henkilö viidestätuhannesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi