Apua virtsankarkailuun

Olen keski-ikäinen nainen, MS on ollut tuttu kaveri jo kauan. Kärsin lievästä virtsankarkailusta, useimmiten erilaisissa ponnistustilanteissa.

alt=""
Kuva: Shutterstock

Lisäksi itse pissaaminen on sellaista rytmittäistä. Toisin sanoen pissaaminen tapahtuu pienissä erissä ja siksi vessassa käyminen kestää kauan, jotta virtsarakko tyhjenee. Kaiketi sen vuoksi on ollut muutama tulehdus. Miten voisin auttaa tilannetta itse? En ole vielä jutellut asiasta lääkärilleni, enkä ole hyvän kuntoni vuoksi saanut laitoskuntoutusta. Miten rakkoa voi harjoittaa, jotta virtsankarkailu vähenisi ja pissaaminen tapahtuisi nopeammin? Katetrointia kohtaan minulla on asennevamma.

Hyvä kysyjä, yksinkertaisemmillaan voitaisiin ajatella, että kyseessä on yleinen naisten ongelma eli ponnistuskarkailu. Tämä tarkoittaa sitä, että erityisesti iän tuomat muutokset ohentavat limakalvoa ja vähentävät lantionpohjalihasten sulkutehoa. Tämä aiheuttaa sen, että esimerkiksi naisen aivastaessa vatsaontelon paine kohoaa äkillisesti, eikä virtsaputken sulkupaine riitä pitämään virtsaa rakossa vaan silloin ”lirahtaa”. Tähän genitaalialueen muutokseen voi yhdistyä myös toistuvat tulehdukset, koska silloin myös bakteerit pääsevät helpommin virtsarakkoon.

Ongelman hoidossa keskitytään rakenteiden vahvistamiseen. Keinoina ovat lantionpohjalihasten harjoitukset ja limakalvojen vahvistaminen paikallisestrogeenivalmisteilla. Mikäli tällainen ns. konservatiivinen hoito ei auta, voidaan kokeilla avuksi vaginaalitamponia tai tukea lantionpohjaa asentamalla sinne eräänlainen tukiverkko. Gynekologiset laskeumat ovat naisilla yleisiä ja voivat myös aiheuttaa tämän tyyppisiä oireita.

Toisaalta oireet saattavat liittyä MS-taudin aiheuttamiin muutoksiin rakon hermostollisessa säätelyssä. Jos virtsaamisen työläys aiheuttaa tilanteen, missä rakkosi ei pääse tyhjenemään normaalisti, on aiheellista ottaa asia puheeksi. Ratkaisu saattaa löytyä lantionpohjalihasten fysioterapiasta ja lääkkeistä.

Joskus myös toistokatetrointi voi olla se hoitomuoto, jolla tilanteeseen saadaan merkittävä apu. Katetrointiin liittyvät pelot ovat hyvin yleisiä, mutta useimmiten ne osoittautuvat jo kokeiluvaiheessa turhiksi. Kaikkien eri hoitomuotojen tavoitteena on aina parantaa elämänlaatua. Tilanteesi vaatisi ainakin gynekologilla käynnin sekä jäännösvirtsan mittaamisen, koska sen arvioiminen keskustelun perusteella on mahdotonta. Jäännösvirtsa voi myös altistaa toistuviin tulehduksiin.

Neuvoisinkin sinua kertomaan lääkärillesi oireistasi, jotta saat tarvittavat tutkimukset sekä hoidot. Rakko-oireita kannattaa selvitellä jo silloin, kun ongelmat ovat lieviä. Niiden hoitaminen voi olla helpompaa ja ennen kaikkea arki vapautuu, kun oireet eivät enää hallitse sitä.

Eeva-Maija Saaranto
uroterapeutti, auktorisoitu seksuaalineuvoja
Maskun neurologinen kuntoutuskeskus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi