Kuntoutuksen kuopat

Monia muistoja, vinkkejä ja neuvoja tulee edelleen mieleen useilta kuntoutusjaksoilta. Toivottavasti samoja hyviä muistoja nousee esiin myös muiden kuntoutuksessa olleiden...

Monia muistoja, vinkkejä ja neuvoja tulee edelleen mieleen useilta kuntoutusjaksoilta. Toivottavasti samoja hyviä muistoja nousee esiin myös muiden kuntoutuksessa olleiden ajatuksissa.

Paula Helin, liittovaltuuston puheenjohtaja, Neuroliitto ry
Piirros: Elina Jasu

Kuntoutus, eri muodoissaan, on äärimmäisen tärkeää etenevää neurologista sairautta sairastaville. Sillä tuetaan elämän laatua, saatetaan hidastaa sairauden etenemistä ja ennen kaikkea mahdollistetaan turvallisen ja itsenäisen elämän jatkuminen mahdollisimman pitkään.

Kuntoutuksen tärkeitä hetkiä on monia. Diagnoosin ollessa tuore, mahdollisen kunnon tai elämäntilanteen muutoksissa sekä myös tasaisemmissa vaiheissa, jotta voidaan ylläpitää nykyistä kuntoa. Kuntoutustarpeita ja -toiveita on varmasti yhtä paljon kuin kuntoutujia. Kuntoutukseen haluavan on oltava itse aktiivinen, selvitettävä mitä kautta voisi saada kuntoutusta: se voi olla Kela, julkinen terveydenhoito tai työeläkelaitos.

Kuntoutussuunnitelman tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, joten siihen kannattaa panostaa. Toki sen tekee julkisen terveydenhuollon lääkäri, mutta ennen vastaanottoa kannattaa asioita laittaa muistiin itselle ja keskustella niistä avoimesti lääkärin kanssa.

Tässä viidakossa voi apu olla tarpeen – ja vahva suositus – kannattaa ottaa yhteyttä Neuroliiton Neuroneuvontaan. Maailma muuttuu ja myös kuntoutustavat siinä mukana, valitettavasti vain nihkeämpään suuntaan. Varsinkin vaikeavammaisten yksilöllinen laitoskuntoutus on joutunut syvään kuoppaan, Kelan kohdistaessa entistä vähemmän varoja tähän kuntoutukseen – ja tilanteesta kärsivät eniten kuntoutujat.

Hyvinvointialueet käynnistyvät vuoden 2023 alussa, ja se on herättänyt kysymyksiä myös kuntoutuksen osalta. Pääsääntöisesti kuntoutuksen maksaja on Kela, joten hyvinvointialueet eivät ole kuntoutuksen, varsinkaan laitoskuntoutuksen järjestäjiä.

Itse näen laadukkaan laitoskuntoutuksen parhaimpana hyötynä saman katon alta löytyvän moniammatillisen jakson. Siinä saa tiiviisti fysio-, toiminta-, puhe- ja uroterapiaa sekä psykologista ja sosiaalista apua. Näistä pystytään rakentamaan kuntoutujalle sopivin kokonaisuus. Laitoskuntoutuksen suuria voimavaroja on huikeiden ammattilaisten lisäksi muut kuntoutujat. Vertaistuki ei ole vain sanahelinää, vaan sen voima kantaa pitkälle myös kuntoutusjakson jälkeen.

Vaikka kuntoutusmatka voi tuntua kuoppaiselta, niin apua ja neuvoja saa hakuvaiheessa. Ja toivottavasti lopussa kiitos seisoo ja löydät hyvän muodon kuntouttaa itseäsi.

Paula Helin
liittovaltuuston puheenjohtaja
Neuroliitto ry

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi