Työkyvyn heikentyminen ei merkitse työkyvyttömyyttä

Kysymys: Olen tehnyt kirjanpitotyötä viimeiset 10 vuotta. Nyt kuluneen puolen vuoden aikana olen huomannut, että sairauteni aiheuttama väsymys vaikeuttaa työssä...

Kysymys: Olen tehnyt kirjanpitotyötä viimeiset 10 vuotta. Nyt kuluneen puolen vuoden aikana olen huomannut, että sairauteni aiheuttama väsymys vaikeuttaa työssä pärjäämistäni. En suoriudu työtehtävistäni entiseen tapaan. Voiko työssä jaksamistani jotenkin helpottaa, ja mistä voin saada apua?

Vastaus: Tilanteessa, jossa koet työkykysi heikentyneen, kannattaa jo varhaisessa vaiheessa keskustella asiasta esimiehesi kanssa. Lisäksi asia on hyvä ottaa puheeksi työterveydessä. Yhteistyössä työnantajan kanssa voitte miettiä järjestelyitä, joiden avulla voisit selviytyä tehtävistäsi heikentyneestä työkyvystä huolimatta.

Sinun on myös hyvä itse miettiä, miten työtehtäviäsi tai työaikaasi voisi muokata, tai mitä tehtäviä voisit tehdä, että jaksaisit paremmin. Työterveyshuollon ammattilaiset voivat auttaa sinua miettimään terveydentilallesi sopivia työtehtäviä.

Työssä jaksamista ja pärjäämistä voi yrittää parantaa esimerkiksi seuraavin keinoin: lisäämällä taukoja, minimoimalla keskeytyksiä sekä suunnittelemalla ja rajaamalla työtehtäviä ennakkoon siten, että vaativammat työt tehdään silloin, kun jaksaminen on parhaimmillaan.

Jos työkyvyn ongelmiin ei työpaikan keinoilla löydetä sopivia ratkaisuja, voidaan käydä työterveysneuvottelu. Voit pyytää, että työterveys järjestää neuvottelun, johon osallistuu myös työnantajasi. Neuvottelussa mietitään yhdessä, miten työkykyäsi voidaan tukea, mitä mahdollisuuksia työn järjestelyyn on sekä sovitaan jatkoseurannasta.

Tauota, minimoi keskeytykset, suunnittele, ja rajaa töitä ennakkoon.

Mikäli työjärjestelyt eivät kohdallasi ole riittäviä, tai jos työkykysi on heikentynyt niin, että olet vaarassa jäädä työkyvyttömäksi, sinun kannattaa miettiä hakeutumista ammatilliseen kuntoutukseen.

Ammatillisen kuntoutuksen kautta tuetaan työn tekemisen edellytyksiä siten, että voit jatkaa entisen kaltaisessa työssä tai löytää esimerkiksi koulutuksen kautta uuden työtehtävän.

Mikäli työelämään liittyvät asiat mietityttävät, saat apua esimerkiksi Neuroneuvonnan kautta tai Neuroliiton työelämäasiantuntija Marju Teinikiveltä.

Pasi Virtanen
hanketyöntekijä

Tällä palstalla voit kysyä MS-tautiin tai harvinaisiin neurologisiin sairauksiin liittyviä kysymyksiä. Me etsimme aiheeseen sopivan asiantuntijan. Voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen terhi.rauhala@neuroliitto.fi tai osoitteeseen Neuroliitto, Avain-lehti, Vaihemäentie 10, 21250 Masku.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos

Mainos päättyy

Tule mukaan neuroyhteisöön

Neuroliiton 25 jäsenyhdistyksessä on noin 10 000 jäsentä. Yhdistykset mahdollistavat vertaistuen sairastuneille ja heidän läheisilleen ja tuovat yhdistystoiminnan lähelle. Jäseneksi voivat liittyä sairastuneet, läheiset tai muutoin toimintaa kannattavat ihmiset ja yhteisöt.

Liity jäseneksi