Vertaistukea saa nyt uuden sovelluksen kautta
Omaan sairauteen, oireisiin tai elämäntilanteeseen sopivaa vertaistukea voi nyt hakea uuden Toivo-sovelluksen kautta. Sovelluksessa toimii myös Neuroliiton vertaistukijoita.
Neuroliitolla on koulutettuja, vapaaehtoisia vertaistukijoita MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Yksi heistä on MS-tautia sairastava Piitu. Hän kertoo, että häneen otetaan usein yhteyttä silloin, kun tulevaisuus sairauden kanssa mietityttää tai halutaan pohtia työelämään tai sairauden oireisiin liittyviä asioita jonkun sellaisen kanssa, jolle ei tarvitse selittää, mistä sairaudessa on kyse.
– Sama sairaus tuo ymmärrystä puolin ja toisin. Koen vertaistuen olleen itselleni kaikkein tärkein asi sairauden kanssa elämisessä. Ensimmäisten oireiden tullessa tai juuri diagnoosin saatuani en saanut vertaistukea tai osannut sitä hakeakaan. Myöhemmin vertaistuesta on ollut apua erilaisissa elämän kriisikohdissa, kuten silloin, kun jouduin opiskelemaan uuden ammatin tai jäädessäni ensin osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja lopulta kokonaan eläkkeelle, Piitu kertoo
Neuroliiton vertaistukijoihin saa yhteyden tuttuun tapaan puhelimitse tai sähköpostitse. Nyt osa heistä on lisäksi tavoitettavissa uuden Toivo-sovelluksen kautta.
Toivo-sovellus on OLKA-toiminnan ylläpitämä palvelu, jonka kautta sekä sairastavat että läheiset voivat etsiä itselleen sopivaa vertaistukea. Hakukriteereinä sovelluksessa voi käyttää diagnoosia, oireita tai erilaisia elämäntilanteita. Esimerkiksi vertaistukija-Piitun löytää sovelluksesta Neuroliiton vertaistukijoiden alta, mutta myös hakemalla vertaistukea MS-tautiin, fatiikkiin, työikäisenä sairastumiseen tai osatyökykyisyyteen.
– Toivo on mielestäni oikein tervetullut uusi väylä vertaistuen hakemiseen. Samasta sovelluksesta löytää vertaistukea monenlaisiin sairauksiin ja haasteisiin. Ja sillä, että sovelluksessa toimitaan anonyymisti, voi olla hirveän suuri merkitys toisille, Piitu sanoo.
Yhteyden ottamista vertaistukijaan ei tarvitse pelätä tai jännittää, me olemme kaikki ihan tavallisia ihmisiä.
Sovelluksen kautta vertaistukijaan on helppo ottaa yhteyttä täysin nimettömästi. Vertaistukea hakeva kirjautuu sovellukseen pelkällä nimimerkillä, ja mobiilisovelluksen kautta onnistuu anonyymien viestien lisäksi myös puhelujen soittaminen omaa puhelinnumeroa paljastamatta.
Tietokoneella verkkoselaimen kautta käytettäessä yhteydenpito on mahdollista ainoastaan viestein. Vertaistukijan profiilista käy ilmi, voiko häneen olla yhteydessä viestien lisäksi myös soittamalla, ja millaisiin kellonaikoihin hän on parhaiten tavoitettavissa.
– Yhteyden ottamista vertaistukijaan ei tarvitse pelätä tai jännittää, me olemme kaikki ihan tavallisia ihmisiä. Vertaistukikeskusteluiden jälkeen on useimmiten hyvä mieli puolin ja toisin, Piitu kertoo.
FAKTA
Toivo-sovellus vertaistukeen
- Toivo-sovelluksen voi ladata omaan puhelimeen sovelluskaupasta tai käyttää selainversiota osoitteessa olkatoiminta.fi/toivosovellus.
- Sovellus on maksuton eikä sen käyttö vaadi rekisteröitymistä.
- Neuroliiton MS- ja Harnes -vertaistukijat ovat tavattavissa Toivossa tiistaina 26.4., 10.5. ja 24.5. klo 17–19.
- Kaikkien Neuroliiton vertaistukijoiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta neuroliitto.fi/vertaistukijat.