D-vitamiinilisää kannattaa syödä ympäri vuoden
Sairastan MS-tautia ja syön päivittäin 20 mikrogrammaa D-vitamiinilisää. Onko annostusta syytä nostaa talvea vasten? Mikä on oikea määrä ja voiko D-vitamiinia saada liikaa? Mistä tiedän, milloin saan D-vitamiinia riittävästi?
Talvikuukausien pimeys laskee suomalaisilla veren D-vitamiinipitoisuutta selvästi. Kesällä auringossa kertyneet varastot puolittuvat 1–2 kuukaudessa auringonvalon vähetessä. Suurella osalla suomalaisista pitoisuus laskee alle suositellun minimitason. Talvikaudella D-vitamiinilisää suositellaankin kaikille, terveille ja sairaille yhtä lailla.
MS-tautia sairastavalla veren D-vitamiinipitoisuudet ovat usein jo lähtökohtaisesti matalammat kuin saman ikäisillä terveillä. Alhaiset D-vitamiinipitoisuudet lisäävät nimittäin MS-tautiin sairastumisen riskiä. Sairauden puhjettua ne voivat myötävaikuttaa taudin aktiivisuuteen. Vastaavasti on viitteitä siitä, että yksilöllisesti määritellyn, säännöllisen ja ympärivuotisen D-vitamiinilisän avulla voidaan lievittää MS-taudin aktiivisuutta.
Virallinen suositus D-vitamiinilisästä on 10 mikrogrammaa per päivä lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Neurologin suositus MS-tautia sairastavalle on huomattavasti korkeampi, 50–100 mikrogrammaa päivittäin ja ympärivuotisesti. Tavoitteena on 100 nmol/l (nanomoolia per litra) D-vitamiinipitoisuus veressä.
Veren D-vitamiinipitoisuuteen vaikuttavat yksilölliset muuttujat: ikä, painoindeksi, ihonväri, ruokavalio ja auringon saanti. Esimerkiksi iän myötä D-vitamiinin tuotanto ihon kautta vähenee: 70-vuotiaalla tuotanto on vain noin 30 % nuoren henkilön vastaavasta. Nämä seikat kannattaa huomioida sopivaa annosta määritettäessä.
Ennen kuin siirryt D-vitamiinilisässä suurempiin pitoisuuksiin, sinun kannattaa mittauttaa nykyiset D-vitamiinitasosi. Se onnistuu verikokeella terveyskeskuksessa, yksityisellä lääkäriasemalla sekä joissain apteekeissa. Terveyskeskuksessa D-vitamiinitason mittaamiseen tarvitaan laboratoriolähete lääkäriltä.
Paras ajankohta lähtötason mittaukselle on sydäntalvella, joulu-helmikuussa, jolloin pitoisuudet ovat alimmillaan. Jos halutaan seurantamittaus, se on syytä ajoittaa samaan aikaan vuoden kuluttua. Tuloksen perusteella voit lääkärisi kanssa arvioida, onko päivittäin
nauttimasi D-vitamiiniannos oikea.
Fakta
- D-vitamiini syntyy ihossa auringon säteilyn vaikutuksesta. Sen määrää kehossa kuvataan parhaiten veren 25-OHD-vitamiinipitoisuus (nanomoolia per litra).
- Tavoitepitoisuus MS-tautia sairastavalla on 100 nmol/l. Ylärajaksi on ehdotettu 125 nmol/l.
- Ruoassa luonnollista D3-vitamiinia on merkittävästi vain kalassa. Kasvikunnan vastaavaa D2-vitamiinia löytyy ainoastaan joistain sienistä (kantarelli, torvisienet).
- Riittämätön elimistön D-vitamiinipitoisuus altistaa MS-tautiin sairastumiselle jo kohdussa. Riskiä alentanee D-vitamiinin riittävä saanti raskausaikana sekä pikkulapsesta ainakin 20-vuoden ikään.